Excite

Het wordt weer tijd voor wintersport

Om te skiën of snowboarden hoef je echter niet op wintersportvakantie te gaan. In Nederland zijn er ook een groot aantal skibanen. Het grootste gedeelte van deze pistes is overdekt, zodat er toch op echte sneeuw geskied kan worden. In Landgraaf bevindt zich zelfs de grootste indoorskipiste van de wereld, er zijn daar twee pistes van wel 500 meter lang. Er zijn in Nederland ook kunstskibanen, zoals bijvoorbeeld een borstelbaan. Sneeuw wordt op deze banen door matten nagebootst.

Wie aan wintersport denkt, denk je algauw aan skiën, schaatsen, snowboarden of langlaufen. Maar bijvoorbeeld schansspringen, bobsleeën of ijsklimmen behoren ook tot wintersport. En koersen met slede-honden zoals husky’s, komen in Scandinavië veel voor.

In skigebieden wordt met drie kleuren gewerkt voor de pistes. Zo is blauw voor beginners, rood gemiddeld en voor de gevorderde skiërs is er een zwarte piste. De echt ervaren skiërs kunnen zich ook buiten de pistes wagen, dat wordt off-piste skiën genoemd.

Na een dag skiën gaan veel mensen vaak naar een bar, restaurant of een berghut om nog wat te drinken. Dit wordt après-ski genoemd en de muziek die daarbij gedraaid wordt, lijkt vaak veel op carnavalsmuziek. Onder Nederlanders is après-ski erg populair.

Als je met de auto op wintersport gaat, let dan goed op wat de regels rondom winterbanden zijn in het land waar je naar toe gaat, maar ook in de landen waar je doorheen rijdt. De regelgeving kan in de landen veel verschillen. Zo zijn sneeuwkettingen in het ene land verboden, in een ander land juist verplicht.

Afbeelding: Flickr, Twicepix

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020