Excite

Historisch moment: laatste MD-11 zet voet aan de grond

  • © Getty Images
Vliegtuigspotters én passagiers beleefden zondagochtend een bijzonder moment. Toen landde namelijk voor de laatste keer een McDonnell-Douglas MD-11 op luchthaven Schiphol. Dit vliegtuig vertrok zaterdagavond uit Montréal in Canada en kwam iets voor de geplande aankomsttijd aan op Schiphol.

Het was niet alleen de laatste MD-11 van KLM, maar tegelijkertijd ook het de laatste MD-11 ter wereld die als commerciële passagiersvlucht aan kwam op de luchthaven. KLM was tot vandaag namelijk de enige luchtvaartmaatschappij die het vliegtuig nog in haar passagiersvloot had. Andere maatschappijen hadden het al eerder afgeschreven, omdat het niet duurzaam genoeg was en de onderdelen ervoor moeilijk te verkrijgen waren.

De MD-11 maakte al vanaf 1993 deel uit van de vloot van KLM. De maatschappij had er op het hoogtepunt zelfs 10 van in bezit. De vliegtuigen zijn erg populair bij vliegtuigspotters en worden vanwege hun extra straalmotor op de staartvin vooral gebruikt voor langere vluchten.

Wie de laatste landing gemist heeft, krijgt in november nog drie herkansingen. Dan worden er namelijk nog drie rondvluchten boven Nederland gehouden. Daarna zullen de toestellen - met uitzondering van een paar vrachtvliegtuigen - gesloopt worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021