Excite

Holland aan de Hudson tijdens 400-jarig jubileum New York

Binnenkort viert New York haar 400-jarig jubileum. Dat maakt het een van de oudste steden in de Verenigde Staten. Tijdens de NYC400-week van 8 tot en met 13 september wordt ook veel aandacht geschonken aan de relatie tussen New York en Nederland. Het waren immers de Nederlanders die op het eiland Manhattan de eerste kolonie stichtte, het zogenaamde Nieuw Amsterdam. Die kolonie heeft nog heel wat jaar bestaan voordat de Engelsen het overnamen en het veranderde in New York.

Er zullen veel activiteiten georganiseerd die de banden tussen New York en Nederland vieren. Zo zal de week geopend worden met een vrolijke intocht van kleurrijke Nederlandse schepen. Tijdens de week kunnen er gratis fietsen geleend worden om door New York te fietsen. Levensgevaarlijk op sommige drukke punten, maar wel echt Nederlands. Voor mensen die niet alleen willen fietsen, worden er speciale tochten georganiseerd op 8 en 9 september.

In Bowling Green Park is zelfs een oud Nederlands dorp nagebouwd. Het moet het gevoel van het oude Nieuw Amsterdam doen herleven, hoewel er vooral stereotypische Nederlandse zaken staan. Denk aan een molen en een grachtenpand. Er worden ook typisch Nederlandse gerechten geserveerd. In het nabijgelegen Battery Park zal een replica liggen van de 'Halve Maen', het schip waarmee Henry Hudson 400 jaar geleden arriveerde in het wat nu New York is.

Afbeelding: ShedBOy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020