Excite

IATA: Europa faalt in beleid aswolk

Volgens luchtvaartorganisatie IATA faalt Europa in haar beleid omtrent de aswolk die het luchtruim al enige tijd in zijn greep houdt. De maatregelen van de Europese overheden zijn niet bepaald consistent of effectief te noemen en de organisatie heeft er weinig vertrouwen in dat deze consistentie nog gaat komen.

Maandag gingen weer delen van het Europese luchtruim op slot vanwege de vulkaanuitbarsting in IJsland. Volgens de IATA baseerden verschillende Europese landen hun keuze om het luchtruim wel of niet te sluiten op dezelfde gegevens, maar kwamen zij – gezien de uitkomsten – allemaal tot verschillende conclusies. Volgens de organisatie is het belangrijk dat er betere procedures komen. Dit moet voorkomen dat er weer massaal vluchten geannuleerd moeten worden.

Toen de aswolk voor het eerst in het Europese luchtruim terecht kwam, werden bijna alle vluchten aan de grond gehouden. De economische schade van deze maatregel – die bijna een week aanhield – was enorm. Zowel luchtvaartmaatschappijen als vliegvelden en toeleveranciers verloren dagelijks letterlijk miljoenen euro’s.

Na die tijd is het systeem wel wat verfijnd, zodat een massale sluiting niet onnodig zou volgen. Toch is dat volgens IATA nog niet voldoende: het probleem is complex en zal niet zomaar verdwijnen. Nu wordt er gewerkt op basis van eenvoudige informatie die simpelweg niet aansluit bij het karakter van het probleem en dit kan in de toekomst weer voor veel (economische) schade zorgen.

Afbeelding: Flickr account kevindooley

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020