Excite

Hoe kun je een identiteitskaart aanvragen?

Als Nederlander heb je niet altijd meer een paspoort nodig. Blijf je binnen Europa dan volstaat een identiteitskaart. Wil je buiten de Europese grenzen reizen dan heb je wel een paspoort nodig en mogelijk zelfs een visum. Omdat een identiteitskaart goedkoper is en handzamer is het een goed idee om hier voor te kiezen wanneer je niet buiten Europa reist.

Waar kun je een identiteitskaart aanvragen?

Een identiteitskaart kun je dicht bij huis aanvragen, want je moet naar de gemeente van waar je staat ingeschreven.

Wat moet je meenemen?

Neem je bestaande paspoort of identiteitskaart mee. Ook als ze verlopen zijn wil de gemeenteambtenaar ze zien. Verder heb je een recente kleurenpasfoto nodig. De gemeente stelt bepaalde eisen aan pasfoto's voor identiteitsbewijzen, dus vertel de fotograaf dat het voor een identiteitskaart is. Als het goed is, weet hij of zij dan precies hoe je gezicht op de foto moet komen.

Wachttijd na het aanvragen van de identiteitskaart

Wanneer je de identiteitskaart hebt aangevraagd bij de gemeente duurt het meestal maximaal vijf werkdagen voordat je deze kunt ophalen. Heb je hem sneller nodig dan bestaat er de mogelijkheid om een spoedaanvraag te doen.

Wat als de identiteitskaart klaar is?

De identiteitskaart moet je persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Het is dus niet mogelijk om de identiteitskaart per post thuisbezorgd te krijgen.

De kosten

Een identiteitskaart kost maximaal 43,89 euro. In vergelijking met een paspoort (maximaal 52,12 euro) is dat dus een stuk voordeliger. Voor kinderen tot en met 13 jaar geldt er een speciaal tarief. Zij kunnen de identiteitskaart al bemachtigen voor 9,22 euro. Voor hun twaalfde hebben ze daarbij toestemming van hun voogd of ouders nodig, daarna kunnen ze de identiteitskaart zelf aanvragen.

Wat te doen bij verlies of diefstal?

Wanneer je je identiteitskaart verliest of deze gestolen wordt, moet je aangifte doen bij de politie. Met een gewaarmerkt kopie van het proces-verbaal kun je een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Alleen zijn de kosten dan wel hoger en duurt de aanvraagprocedure langer dan bij een normale aanvraag.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021