Excite

Kans op vliegtuigongeval klein

Als je dagelijks het vliegtuig neemt, dan zul je ongeveer één vliegtuigongeluk tegenkomen per 3.859 jaar. Dat berekende de Iata op basis van de gegevens over het aantal vluchten en ongevallen per jaar.

Uit de cijfers van de Iata blijkt dat gemiddeld één op de 1,6 miljoen vluchten vorig jaar in een ongeval is geëindigd. Hiermee scoorde de sector iets beter dan het voorgaande jaar. In 2008 kwam er namelijk per miljoen vluchten 0,81 ongevallen voor en in 2009 waren dat er dus 0,71. Dit kan erop wijzen dat het steeds veiliger wordt om met het vliegtuig te reizen.

De Iata bekeek de score niet alleen over de gehele linie, maar ook over haar leden – de Iata is namelijk de Internationale vereniging van vliegtuigmaatschappijen – en blijkt het dan nog beter te doen dan gemiddeld. Wel is dit niet het beste jaar van de Iata te noemen: in 2008 kwamen er onder de leden van de Iata slechts 0,52 ongelukken voor per miljoen vluchten en afgelopen jaar steeg dat aantal naar 0,62.

Niet alle ongevallen worden in het onderzoek meegenomen, dus helemaal representatief zijn de cijfers niet. Omdat de Iata in haar onderzoek alleen rekening houdt met ongevallen waarbij de schade oploopt tot 1 miljoen dollar of 10% van de waarde van het vliegtuig, vallen kleinere schades en ongevallen buiten de boot. Wel is het natuurlijk zo dat die situaties minder vaak tot slachtoffers leidt, waardoor de relevantie van die gegevens minder groot is voor reizigers.

Afbeelding: Flickr account Roger  Bits

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020