Excite

Kinderen naar school, ouders op vakantie!

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: ouders die hun kinderen na een lekkere vakantie weer terugbrengen naar de universiteit, waar zij de rest van het jaar weer hard moeten studeren. Voor de ouders is dit misschien niet altijd het leukste moment van het jaar en daarom lijken veel ouders hun best te doen er vooral iets leuks van te maken: een minivakantie!

Uit onderzoek door Expedia.co.uk blijkt dat universiteitssteden een behoorlijke opleving in het toerisme ervaren als gevolg van ouders die hun kinderen op de universiteit brengen en vervolgens zelf vakantie vieren in de omgeving. Met name steden als Oxford, Leeds, Sheffield en Cambridge plukken hier de vruchten van. Die steden zijn tegenwoordig erg geliefde bestemmingen voor toeristen, juist rond de periode dat de studenten weer intern gaan. Ook dichter bij de deur, in het Belgische Brugge, was er een piek te zien net in die periode.

Met name in september is er extra veel belangstelling voor vakanties in en om universiteitssteden, zo blijkt uit het onderzoek. Afgelopen maand was er bijvoorbeeld een groei van 184% te zien in de zoekopdrachten voor Oxford, 148% voor Sheffield, 121% voor York en respectievelijk 116%, 106% en 104% voor Belfast, Leeds en Cambridge.

De vakanties die rond deze tijd gepland worden zijn geen lange vakanties; ze zijn duidelijk bedoeld om er even lekker tussenuit te zijn. Gezien het feit dat de universiteitssteden extra geliefde bestemmingen zijn en gezien de periode waarin de stijging in zoekopdrachten met name merkbaar is, kan de conclusie getrokken worden dat het afzetten van de studerende jongeren de aanleiding is voor de uitstapjes van ouders.

Afbeelding: Flickr account PhillipC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020