Excite

Kleinste landje ter wereld: Vaticaanstad

Met dezelfde afmetingen als een gemiddeld sportveld, is Vaticaanstad het allerkleinste landje ter wereld. De ligging – midden in Rome – is bijzonder en de grootte, of liever gezegd: het gebrek aan grootte, maakt dat het land geen enkele straatnaam heeft!

Vaticaanstad is een duidelijk voorbeeld van het feit dat klein niet altijd gelijk staat aan machteloos. Sterker nog, Vaticaanstad behoort tot de machtigste landen ter wereld. Omdat Vaticaanstad hét hart van het Katholicisme is, heeft het land dan wel erg weinig inwoners, maar zijn er wereldwijd wel zo’n 1 miljard mensen die het land steunen.

Heel oud is Vaticaanstad nog niet; het landje werd in 1929 gecreëerd en het wordt sinds die tijd bestuurd door de Paus. De Paus heeft de absolute macht in Vaticaanstad en is daarmee ook de enige absolute vorst in heel Europa. Vaste onderdanen heeft de Paus niet; in principe werken alle inwoners van Vaticaanstad voor het Vaticaan en op het moment dat zij hiermee stoppen, vanwege ontslag of ouderdom, dan moeten zij ook uit Vaticaanstad vertrekken.

Wil je op vakantie in Italië eens een stop maken in Vaticaanstad? Het kan wat moeite kosten, maar het is zeker mogelijk. Een van de inkomstenbronnen van Vaticaanstad is dan ook het toerisme. In Vaticaanstad is natuurlijk van alles te zien; denk aan de prachtige gebouwen en natuurlijk de Zwitserse Garde, een groep traditioneel geklede soldaten die sinds jaar en dat het Vaticaan beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Afbeelding: Flickr account jezuez471

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020