Excite

KNMI: 2014 warmste jaar ooit

  • © Getty Images
Het KNMI heeft bekend gemaakt dat 2014 het warmste jaar in drie eeuwen is geweest voor Nederland. Het jaargemiddelde in De Bilt kwam tijdens 2014 uit op 11,5 graden. Dit was eerder gemiddeld 10,1 graden. In 2006 en 2007 was het eveneens heel warm. Toen lag het gemiddelde op 11,2 graden.

Uit de gegevens van het KNMI blijkt dat vrijwel alle maanden in het jaar warmer waren dan normaal. Alleen augustus was dit jaar een uitzondering. Opvallend genoeg waren acht maanden in dit jaar zelfs maanden die hoorden tot de tien warmste maanden ooit.

Met name de winter was zacht. Aan het begin van het jaar vroor het in delen van Nederland helemaal niet. Als het weer komende weken zo blijft, dan gaat 2014 definitief de boeken in als het warmste jaar in 300 jaar. Overigens mag het daarvoor de komende weken ook nog best iets kouder worden; ook dan is nog steeds sprake van een recordjaar.

De hoge temperaturen zijn vooral te danken aan een combinatie van veel wind uit het zuiden, waarbij warme lucht werd aangevoerd, en de wereldwijde temperatuurstijging. Die wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door broeikasgassen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021