Excite

Koop je eigen spaceshuttle voor slechts 20 miljoen!

NASA heeft de prijzen van haar spaceshuttles flink verlaagd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zette eerder al een aantal spaceshuttles in de etalage voor zo’n 29 miljoen euro, maar hoeft nu nog maar 20 miljoen voor de shuttles te hebben.

Het gaat hierbij om de Atlantis, de Endeavor en misschien zelfs de Enterprise. Die laatste is nooit de ruimte in geweest; deze shuttle is gebouwd als prototype. Ook de Discovery stond te koop, maar die is inmiddels beloofd aan het Smithsonian National Air and Space Museum.

De shuttles uit de jaren ’70 werden vorig jaar voor het eerst te koop aangeboden. Een aantal geïnteresseerden meldden zich toen al. De hoofdmotoren werden toen voor 280.000 euro aangeboden, maar wegens geringe belangstelling is de NASA nu bereid deze weg te doen tegen transportkosten. Wie in dat geval belangstelling heeft, kan zich tot 19 februari melden bij de NASA.

Wie interesse heeft in de shuttles moet vooral dit jaar nog geen ritje naar de ruimte plannen; de shuttles zullen dit jaar nog een of twee keer worden ingezet. Daarna wordt het programma waarvoor deze shuttles gebouwd – het opzetten van een ruimtestation – zijn stopgezet, waardoor de shuttles overbodig worden.

Overigens zijn de shuttles zeker niet voor iedereen bereikbaar. Naast het aanzienlijke prijskaartje dat aan de shuttles hangt, geeft de NASA ook de voorkeur aan een verkoop aan musea. Op die manier kan wel iedere belangstellende uiteindelijk de shuttles in het echt komen bekijken.

Afbeelding: Flickr account jurvetson

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019