Excite

Lekker aanmodderen in Azerbeidzjan

Mooi zijn ze niet, maar wel heel erg bijzonder: de moddervulkanen in Azerbeidzjan. Deze bobbelige modderbergen zijn overal ter wereld te vinden, maar met 300 van de 700 exemplaren mag Azerbeidzjan zich toch wel hét land van de moddervulkanen noemen.

Moddervulkanen kunnen net als gewone vulkanen spuiten; hier komt echter geen lava uit, maar een combinatie van gassen en heel, heel veel modder. Soms komen hier ook nog vlammen bij vrij. Die kun je dan al van grote afstand zien. Moddervulkanen kunnen wel tot 200 meter hoog zijn, waardoor ze behoorlijk indrukwekkend overkomen.

Dat de moddervulkanen vooral in die regio voorkomen is geen verrassing: moddervulkanen zijn namelijk vooral ook zichtbare tekenen van olie en gas onder de grond. In zowel Azerbeidzjan als in de rest van het Kaspische Zeegebied komen die veel voor.

Hoewel een vakantie naar Azerbeidzjan misschien niet bovenaan je lijstje zou staan, is het land zeker de moeite waard. Naast de moddervulkanen kun je bijvoorbeeld ook prehistorische rotstekeningen bekijken. Die vind je er op klein formaat, maar ook extra groot, op een berg. Ook erg mooi is de Gaval Dash, de muzieksteen die in Gobustan te vinden is. Dit is een grote steen die het geluid van een tamboerijn maakt als je er op slaat. Kortom, in Azerbeidzjan zijn genoeg nieuwe dingen te ontdekken!

Hoe je er komt:

De hier besproken moddervulkanen liggen in de regio Baku in Azerbeidzjan. Ook de hoofdstad en de nationale luchthaven liggen in Baku. Er zijn dagelijks vluchten naar Baku vanuit Londen, Parijs en Milaan. Ter plaatse kan je met de trein of met de bus naar de moddervulkanen.

Dit artikel maakt deel uit van de reeks De zeven natuurwonderen volgens Excite

Afbeelding: Rita Willaert

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020