Excite

Luchtvaartmaatschappijen verhogen kosten meenemen bagage

  • © Getty Images
Vliegtickets worden de laatste tijd steeds goedkoper. Dit komt door de lage olieprijzen, maar ook deels door de stevige concurrentie die gevoerd wordt. Om toch nog wat te verdienen, besluiten luchtvaartmaatschappijen daarom om de kosten voor het meenemen van bagage omhoog te gooien. Vanaf 1 april verhogen verschillende Nederlandse vliegmaatschappijen en reisorganisaties hun tarieven voor ruimbagage met tientallen procenten.

Op die manier hopen de organisaties de lagere ticket- en vakantieprijzen nog een beetje te compenseren. Overigens geldt dit niet alleen voor Nederlandse maatschappijen; ook buitenlandse prijsvechters doen hier aan mee. Bedrijven als Ryanair zijn bijvoorbeeld sterk afhankelijk van extra inkomsten die ze genereren door apart geld te rekenen voor het meenemen van koffers, het verkopen van specifieke zitplaatsen, boordverkoop en andere service.

De concurrentie tussen de luchtvaartmaatschappijen wordt steeds harder, omdat consumenten steeds goedkoper op reis willen. Daarom boeken ze bij de voordeligste maatschappij. Consumenten kijken hierbij echter vaak niet naar de kosten voor het meenemen van koffers en de kosten voor eventuele aanvullende diensten. Daarom zijn dat vooral de posten waarop luchtvaartmaatschappijen alsnog geld kunnen verdienen.

Corendon is één van de maatschappijen die dit doet, zo vertelde de topman van dat bedrijf, Steven van der Heijden, gisteren. Andere bedrijven die op deze manier extra inkomsten binnen proberen te halen zijn Arke, Transavia en KLM. Corendon heeft aangegeven de kofferprijzen tot 20 kilo te verhogen van 6 naar 8 euro voor een enkele reis. Bij Arke stijgen de prijzen van 5 naar 8 euro en KLM rekent op Europese vluchten in de toeristenklasse straks geen 15 euro meer, maar 20.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021