Excite

Madurodam: Nederland in het klein

Madurodam is één van de bekendste toeristische attracties van Nederland. Het is een miniatuurstad die op schaal van 1 op 25 allerlei bekende gebouwen uit Nederland laat zien. Het idee is om een beeld van de Nederlandse stad weer te geven, maar Madurodam laat veel meer zien. Het bestaat uit een historische binnenstad, moderne wijken, havengebied, luchthaven, kanalen, wegen, landerijen, natuurgebieden en veel meer.

Madurodam geschiedenis

De eerste stap om Madurodam te openen werd bedacht door mevrouw Bep Boon - Van der Starp, toen ze hoorde van de miniatuurstad Bekonscot Model Village in Engeland. Op dat moment was ze lid van de Raad van Bijstand van de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, die Nederlandse studenten die aan tuberculose leden mogelijkheid te bieden om een kuur te volgen en te studeren. Door middel van Madurodam hoopte ze geld in te zamelen. De ouders van George Maduro, een Curaçaose student die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog wist te onderscheiden, schonken Madurodam een startkapitaal. Sindsdien is Madurodam een monument voor George Maduro, die uiteindelijk in 1945 omkwam in concentratiekamp Dachau. Het geld gaat inmiddels naar verschillende goede doelen, omdat het aantal tuberculose slachtoffers inmiddels minimaal is in Nederland.

Heropening Madurodam 2012

In het winterseizoen van 2011 is Madurodam ter ere van het zestigjarig bestaan grondig vernieuwd en gerenoveerd. De focus blijft liggen op de miniaturen, maar ze zijn ingedeeld in WaterRijk, StedenRijk en VindingRijk (architectuur, innovaties, entertainment en design). WaterRijk omvat miniaturen van bekende gebouwen die de strijd tegen het water in beeld brengen, zoals de deltawerken. StedenRijk is speciaal om de ontwikkeling van de oud-Nederlandse steden naar moderne stad in beeld te brengen. VindingRijk richt zich op innovatie, logistiek en design. Luchthaven Schiphol neemt ook een prominente plek in op Madurodam.

Bereikbaarheid Madurodam

Madurodam ligt in Den Haag op het George Maduroplein 1. Tram 9 rijdt vanaf het Centraal Station, Hollands Spoor en Scheveningen Strand. Stap uit bij halte Madurodam. Met de auto is Madurodam te bereiken door de borden op de A12, de A44 en de A4 richting Madurodam te volgen. Bij Madurodam is voldoende parkeerruimte.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019