Excite

Met de trein van Londen naar Beijing in twee dagen

De oude Orient Express roept prachtige, romantische beelden op. Mede dankzij bekende detectives en films werd de treinverbinding tussen Engeland en Azië legendarisch. Heerlijk in een luxe trein door het Europese en Aziatische landschap heen trekken, met rijke mensen en een overdaad aan luxe. Dat wil iedereen. Binnen tien jaar is dat weer mogelijk. Maar dan snel, modern en zonder al te veel gedoe. China wil namelijk een treinverbinding aanleggen tussen Londen en Beijing.

China heeft ervaring met snelle treinverbindingen. Tussen Wuhan en Guangzhou rijdt al een trein met bijna 400 kilometer per uur. Een zelfde treinverbinding zou ook de Chinese en Britse hoofdstad kunnen verbinden. Het traject loopt dan van Londen naar Parijs en van daaruit via Berlijn, Warschau, Kiev, St. Petersburg, Moskou, Yekaterinburg, Astana, Irkutsk, Ulan Bator en Khabarovsk naar Beijing. Ruim 8.000 kilometer in 2 dagen tijd. Bovendien moet er een aansluitende lijn lopen richting Turkmenistan, Iran en India en nog een derde lijn naar Vietnam, Thailand, Cambodja, Maleisië en Singapore. De trajecten kunnen in tien jaar af zijn, als het aan de Chinezen ligt.

Overigens geeft de Chinese staat aan dat niet zij, maar de landen door welke het traject loopt de moderne Orient Express willen. China hoeft daar niet per se geld voor terug te zien, maar hoopt wel gebruikt te mogen maken van de natuurlijke grondstoffen in de landen. Met China als aannemer zal dat project er wel komen. De Chinese overheid heeft veel ervaring met gigantische bouwprojecten en in China zelf is veel ervaring met dit soort hoge snelheidslijnen. Het zou dus zomaar kunnen dat we over tien jaar weer met hoge snelheid tussen Europa en Azië reizen per trein.

Afbeelding: Flickr, Infodad

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021