Excite

Minder mensen halen vaccinaties

Steeds minder mensen halen een vaccinatie voor een verre reis. De reden is volgens de GGD simpel: door de crisis maken minder mensen een verre reis. De verschillende gemeentelijke gezondheidsdiensten melden soms tot wel een kwart minder vaccinaties voor reizigers dan enkele jaren geleden.

Daling aantal vaccinaties

De daling van het aantal vaccinaties is geen goed nieuws. Ondanks dat mensen minder verre reizen maken, probeert de GGD Nederland al jaren om mensen bewust te maken van risicolanden dichterbij Nederland. Want ook dichtbij Europa, of zelfs in Europa kan een vaccinatie nodig zijn. Denk aan Egypte, Turkije of Kroatië. Hepatitis A, difterie, polio en tetanus zijn reisziektes die in het buitenland gemakkelijk op te lopen zijn.

Vaccinatie Mekka

Speciaal in vakantieperiodes starten verschillende GGD-kantoren acties die vaak leiden tot een kortstondige hogere opkomst voor vaccinaties. Zo lanceerde GGD Zuid Limburg een campagne speciaal voor Hadj-gangers: moslims die op bedevaart gaan naar Mekka. Zij krijgen het advies zich te vaccineren tegen de bacterie die hersenvliesontsteking veroorzaakt.

Bestemming dichtbij huis

Volgens de GGD is het belangrijk om rekening te houden met je vatbaarheid voor reisziekten dichtbij huis. “Bij reizen naar de tropen en malariagebieden, weten reizigers doorgaans zelf wel dat ze voorafgaand aan de reis bij een reizigersbureau langs moeten gaan. Maar voor bestemmingen dicht bij huis weten Nederlanders dat vaak niet.”

Besmetting thuisblijvers

Behalve voor de gezondheid van de vakantieganger, kan een besmetting met een reisziekte ook leiden tot een besmetting van de thuisblijvers. Zij komen namelijk op die manier ook in aanraking met de ziekte, als deze wordt overgedragen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021