Excite

Mobiel bellen in het buitenland wordt goedkoper

Vanaf juli zal het mobiel bellen in een ander lidstaat van de Europese Unie goedkoper worden. Dit werd onlangs bekend gemaakt door het Europees Parlement. Het parlement was het er bijna unaniem mee eens dat er een verlaging moet komen voor het mobiel bellen in het buitenland. En niet alleen het bellen, maar ook het SMSen en surfen op de mobiel moet goedkoper worden.

Zo heeft het parlement bijvoorbeeld besloten dat het versturen van een SMSje niet duurder mag zijn dan 0,11 cent. Op dit moment is de gemiddelde prijs hiervoor rond de 0,28 cent en bij sommige aanbieders kan de prijs zelfs stijgen tot 0,80 cent per SMS bericht. Voor het internetten en andere diensten op de GSM voert de Europese Unie een maximale groothandelsprijs van 1 euro per megabyte in. Er wordt verwacht dat dit tarief tegen 2011 daalt tot 0,50 euro.

Van de zomer zal het bellen nog maar maximaal 0,43 per minuut kosten en ontvangende oproepen zijn dan nog maar maximaal per minuut 0,19 cent. Wat ook nieuw is, is dat telefoonoperatoren vanaf juli moeten berekenen per seconde en niet meer per minuut. Wel mogen de operatoren een begintarief aanrekenen voor de eerste dertig seconden. Daarna moeten ze de consument per seconde factureren.

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020