Excite

Mooiste sterren in Forest Park Schotland

Overdag is het Forest Park in Schotland al erg mooi: een enorm gebied met dichte bebossing en prachtige heuvels. ’s Nachts overtreft het zicht hier echter je stoutste verwachtingen. Dan wordt het gebied verlicht door een schitterende sterrenhemel. Daarom is het park in het zuiden van Schotland uitgeroepen tot de plaats waar je het beste sterren kunt kijken.

Als je bedenkt dat deze titel – Dark Sky Park – betekent dat het park in Schotland zich in het gezelschap van slechts drie andere plaatsen over de hele wereld bevindt, dan zul je niet alleen begrijpen hoe groot deze eer is, maar ook hoe schitterend de lucht hier wel niet is.

Het Galloway Forest Park, zoals het park officieel heet, is het eerste park in het Verenigd Koninkrijk en in Europa dat de titel mag dragen. Het prachtige zicht is deels te danken aan het feit dat de lichtvervuiling boven Forest Park minimaal is. Omdat de lucht ’s avonds en ’s nachts volledig duister is, kun je de sterren en de sterrenstelsels veel beter bekijken. Op een heldere nacht kun je boven het Forest park zo’n 7000 sterren zien, terwijl je op een zelfde nacht boven een stad als Glasgow misschien ‘maar’ 500 sterren ziet.

Andere plaatsen die het predikaat Dark Sky Park hebben gekregen zijn het Natural Bridges National Monument in Utah, het Cherry Springs State Park in Pennsylvania en het Geauga Park in Ohio.

Afbeelding: Flickr account aresauburn™

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020