Excite

Muggen negeren DEET

Voor vakanties naar tropische bestemmingen wordt vaak DEET aangeraden als muggenwerend middel. Onder andere om malaria te voorkomen, knokkelkoorts of andere ziektes die door muggenbeten worden verspreid. Helaas is uit recent onderzoek gebleken dat muggen steeds minder gevoelig worden voor de geur van DEET, dat normaal een sterk afstotende werking heeft. Muggen lijken te zijn gewend geraakt aan het middeltje.

DEET drie uur effectief

Uit het onderzoek, uitgevoerd door de London School of Hygiene & Tropical Medicine, blijkt dat DEET ongeveer drie uur effectief blijft na het aanbrengen. Daarna werkt het middel niet meer zo afwerend. Hoe lang je daarna beschermd bent tegen muggen is onduidelijk, en lijkt af te hangen van de kracht van de mug om DEET te negeren.

Ongevoelig voor DEET

Hoewel de meeste tropische insecten nog steeds liever niet in de buurt van DEET komen, worden sommige vliegen en muggen ongevoelig voor de anti-mug. Dat komt doordat ze zich langzaam hebben aangepast, waardoor ze DEET minder goed ruiken. "We denken dat de muggen net zoals mensen wennen aan afstotende geuren. Omdat de reukzin van de mens erg verschilt van die van muggen is het mechanisme dat erbij betrokken is waarschijnlijk ook erg verschillend," vertelt James Logan, één van de onderzoekers.

Deet muggenwerend

Logan benadrukt dat vakantiegangers niet moeten stoppen met het gebruik van anti-muggenmiddelen, want DEET werkt natuurlijk wel afwerend. Zeker in gebieden met een hoog risico op malaria is het belangrijk de kans op muggenbeten zo klein mogelijk te houden. Het is aan te raden om DEET te gebruiken in combinatie met een lokaal anti-muggenmiddel. Informeer bij bewoners van tropische gebieden hoe zij de muggen van zich afhouden. Vergeet ook niet om een klamboe mee te nemen als je op vakantie gaat in een tropisch oord.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021