Excite

Museum voor Leprechauns in Dublin

Wat hebben Mars en Ierland gemeen? Beiden hebben te kampen met kleine, groene mannetjes. Op Mars noemen we het marsmannetjes, in Ierland worden de groene dwergen Leprechauns genoemd. Maar er is een groot verschil tussen Mars en Ierland op dit gebied. Op Mars staat geen museum voor marsmannetjes. Terwijl in Dublin onlangs een museum is geopend voor Leprechauns. Want de mythe moet gevierd worden. En kinderen moeten kunnen ervaren hoe het is om een Leprechaun te zijn. Het is ook een manier om Ierse traditie te vieren en te leren kennen.

Het museum voor Leprechauns bevindt zich in een oud kantoorpand in Jervis Street. Uiteraard heeft het museum een kamer waar al het meubilair veel groter is dan normaal, zodat je je voelt als een Leprechaun. Ook zijn er gigantische kaarten. En uiteraard een winkel, want er moet geld verdiend worden aan het sprookje van het kleine, groene Ierse mannetje. De Leprechaun is namelijk legendarisch en dus commercieel. Zelfs Walt Disney reisde ooit af naar Ierland om de Leprechaun te zoeken. Het resulteerde in de film Darby O'Gill and the Little People uit 1959.

Het Leprechaun museum is vooral gericht op het vertellen van een verhaal. Men wil vertellen wat een Leprechaun is en welke verhalen ze allemaal hebben meegemaakt. Een Leprechaun is een klein schoenmakertje, met een pijp en vaak in de vorm van een ouder mannetje. Vrouwelijke Leprechauns zijn niet bekend. De legende gaat dat ze de pot met goud bewaken die ergens in de buurt van het einde van de regenboog staat. Als je een Leprechaun vangt, is hij verplicht om je de bewaarplaats van de pot met goud te vertellen. Zo gaan die dingen, met Leprechauns in Dublin.

Afbeelding: Flickr, moose477

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020