Excite

Nacht van Rembrandt in Leiden

Hij is een van de grootste, zo niet de grootste, schilder van Nederland. Daar had hij tijdens zijn leven weinig profijt van, want zoals het gaat met briljante schilders en genialiteit in het algemeen brak Rembrandt pas na zijn dood echt door in de hitlijsten der schilderkunst. Maar grootheid moet gevierd worden, ook als de man in kwestie er zelf nooit wat van mee heeft gekregen. Aangezien Rembrandt van Rijn geboren is in de sleutelstad Leiden, wordt zijn 403e geboortedag daar 14 juli gevierd met de Nacht van Rembrandt.

Leidse studenten die met het openbaar vervoer komen en richting de bibliotheek wandelen, weten precies waar Rembrandt is geboren. Op het moderne wooncomplex, in een steegje naast het arsenaal, net over het water, is een plakkaat aangebracht op de plek waar ooit het geboortehuis van de schilder stond. De rest van de binnenstad van Leiden is nog vrij authentiek, zodat het voor Leiden makkelijk is om een tocht door het Leiden van Rembrandt te organiseren. Tijdens de Nacht van Rembrandt zal dat dan ook gebeuren. Vanaf 21.30 kunnen geïnteresseerden vertrekken vanaf de Hooglandse Kerk met een gids.

De wandeltocht voert langs alle plaatsen die belangrijk waren voor Rembrandt en al wandelend leert men over het leven van Rembrandt in Leiden. Er wordt ingegaan op het proces dat leidde tot het doek Samson en Delilah, over de Latijnse School en op twee plaatsen wordt zelfs een levend schilderij van Rembrandt neergezet. Uiteindelijk wandelen de Rembrandt-fans naar het borstbeeld, waar om twaalf uur 's nachts een krans gelegd zal worden. Leiden eert hiermee een van haar grootste inwoners ooit, van wereldfaam. De Nacht van Rembrandt vindt plaats op 14 juli. Meer informatie vindt je op de website van de Nacht.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020