Excite

NASA plant bouw supersonisch passagiersvliegtuig

Als het aan NASA ligt, hoeven passagiers over enige tijd niet lang meer te doen over een vlucht van New York naar Sydney. De ruimtevaartorganisatie is namelijk van plan een supersonisch passagiersvliegtuig te maken, waarmee voor deze tocht geen 21 uur nodig is, maar slechts 2,5 uur. Dit komt neer op een snelheid die vijf keer hoger ligt dan de snelheid van het geluid.

NASA hoopt met dit nieuwe vliegtuig een nieuw tijdperk te openen op het gebied van luchtvaart. Het gaat NASA echter niet alleen om het vervoeren van passagiers. Waarschijnlijk is het project in de eerste instantie bedoeld om een ander vliegtuig te ontwikkelen: een herbruikbaar vliegtuig dat naar Mars kan vliegen.

Om deze droom werkelijkheid te maken, zal er in de komende drie jaar elk jaar vijf miljoen dollar moeten worden besteed aan het project. Op die manier is er genoeg geld om aan het einde van de rit een vliegtuig te hebben dat sneller kan vliegen dan welk vliegtuig dan ook.

Zo ver is het echter nog niet; ook NASA begrijpt dat er nog wel wat uitdagingen uit de weg gegaan moeten worden voor de machine er daadwerkelijk is. Met name de materiaalkeuze is bijvoorbeeld spannend: hoge snelheden zorgen voor veel wrijving en enorme hitte. Het materiaal moet hier wel tegen kunnen. Bovendien is een laag gewicht belangrijk. Ook dit beïnvloedt de keuze voor het materiaal.

Afbeelding: EPA

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020