Excite

Nederland blijft echt fietsland

Hoewel steeds meer mensen een eigen auto hebben, blijft Nederland het fietsland bij uitstek. En dat is niet alleen omdat de Tour de France hier aanstaande zaterdag start, maar ook omdat er in ons land meer fietsen dan inwoners zijn.

Volgens de laatste tellingen hebben ongeveer 16,6 miljoen Nederlanders bij elkaar maar liefst 18 miljoen fietsen, waarmee jaarlijks zo’n 15 miljard kilometer wordt afgelegd. Het gebruik van de fiets neemt in de afgelopen jaren alleen maar toe, zowel voor het werk als recreatief. Veel mensen hebben dan ook niet alleen een gewone fiets, maar ook een mountainbike of racefiets. Vorig jaar alleen al werden er 30.000 racefietsen verkocht in Nederland en dit jaar zullen dat er naar verwachting nog 6.000 meer zijn.

Dat Nederlanders steeds meer gaan fietsen, heeft onder meer te maken met de groeiende aandacht die er is voor gezondheid. Het is veel gezonder – en makkelijk – om regelmatig te fietsen. Bovendien is het goedkoper en veel beter voor het milieu. Omdat de ontwikkeling rondom fietsen ook niet heeft stil gestaan, is het tegenwoordig ook steeds leuker en fijner om te fietsen.

Het fietsen blijkt in ieder geval een positief effect te hebben op de gezondheid, want uit een onderzoek van TNO bleek vorig jaar nog dat mensen die naar het werk fietsten zich minder vaak ziek hoefden te melden dan collega’s die met de auto reisden. Ook het afvallen gaat sneller als je regelmatig op de fiets stapt, zelfs al is het maar voor een kwartiertje.

Afbeelding: Flickr account Amsterdamize

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020