Excite

Nederland dient 31 kandidaten in voor Werelderfgoedlijst

Nederland heeft in totaal 31 kandidaten voorgedragen voor een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze lijst bestaat uit plaatsen over de hele wereld met natuurlijk en/of cultureel belang. Eerder werd een voorlopige lijst van 11 plaatsen al bekend. Nu blijkt echter dat het om een totaal van 31 kandidaten gaat.

Nederland hoopt onder meer de bloembollenstreek, de afsluitdijk, het historische centrum van Breda, Saba, het plantagesysteem van West-Curaçao en verschillende plekken op de Nederlandse Antillen terug te zien op de lijst. Of dit ook gaat gebeuren, is maar even de vraag. Tot nu toe is het nog niet vaak gebeurd dat een Nederlandse kandidaat op de lijst terecht is gekomen.

Vorig jaar gebeurde dat overigens wel: toen wist de grachtengordel van Amsterdam een plekje te veroveren. Dit was echter pas de negende vermelding op de lijst. In 1995 wist Nederland met Schokland en omgeving het eerste plaatsje te winnen. Daarna volgden nog Waterlinie Rotterdam, de molens bij Kinderdijk, Willemstad, het Ir. D. F. Woudagemaal, het Rietveld Schröderhuis, Droogmakerij de Beemster, de Waddenzee en nu dus de grachtengordel van Amsterdam.

Mexico, China, Frankrijk, Spanje en Italië hebben stuk voor stuk tientallen locaties op de lijst staan. Dit hebben deze landen vooral te danken aan de rijke geschiedenis. Eind oktober zal bekend worden welke kandidaten definitief zullen worden voorgedragen voor een plekje op de lijst.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Joisey

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021