Excite

Nederlanders boekten afgelopen maanden meer reizen

  • © Getty Images
Nederlanders hebben tussen november 2014 en januari 2015 meer reizen geboekt. Er was een stijging zichtbaar van maar liefst 3,7 procent. Er gingen gemiddeld echter wel minder mensen op vakantie. Het totale aantal passagiers daalde in het eerste kwartaal van het toeristische seizoen - dat in november begint - met 1,9 procent per boeking. De totale omzet daalde hierdoor met 4,4 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van GfK dat vrijdag gepubliceerd werd.

Ook werden er minder vakanties naar het buitenland geboekt. Dat aandeel daalde van 73 naar 71 procent. Vakanties in eigen land bleken iets meer in trek, want dat aandeel steeg juist weer van 27 naar 29 procent. Van de mensen die wel naar het buitenland gingen, bleven de meesten binnen Europa. Ongeveer 83 procent koos voor een Europese bestemming. Spanje was hierbij vooral geliefd en dan met name het vasteland. Duitsland wist een tweede plek te veroveren.

Het aantal Nederlanders dat een tripje naar Duitsland maakte, nam zelfs met zes procent toe. Frankrijk blijft ook populair: dat was voor de Nederlanders de nummer drie voor zover het gaat om buitenlandse bestemmingen.

De meeste vakantiegangers kiezen voor een buitenlandse pakketreis die geboekt wordt bij een touroperator of een reisagent. Wel nam de populariteit hiervan iets af en werden deze reizen nog maar door 36 procent geboekt, in plaats van de 39 procent die daarvoor eerder nog genoteerd werd. Samengestelde reizen worden populairder; die stegen met 15,1 procent. Dit soort reizen worden qua vervoer en accommodatie zelf samengesteld door een slimme keuze te maken uit verschillende aanbieders. Een op de vijf vakantiegangers geeft hier inmiddels de voorkeur aan. Andere vakantiegangers boeken juist alleen de accommodatie (34 procent) of alleen het vervoer (11 procent).

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021