Excite

Nederlandse bedrijven willen geld zien van Air France KLM

De crisis lijkt langzaam aan haar einde te komen en voor de vliegtuigindustrie kan dat niet snel genoeg komen. Met name in de luchtvaart zijn door de teruglopende inkomsten grote verliezen geleden. Gooi daar nog wat stakingen en een vulkaanuitbarsting tegen aan en je begrijpt dat de luchtvaartmaatschappijen zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers willen vliegen.

Voor KLM / Air France en Martinair ziet het er uit dat het nog wel even gaat duren. Er komt namelijk een megaclaim aan. Een groot aantal Nederlandse bedrijven heeft zich verenigd en gaat een bedrag van 500 miljoen aan schadevergoeding proberen te vorderen van de luchtvaartmaatschappijen.

Morgen is het zover. Dan gaat Claims Funding International (CFI) een claim indienen. Namens de gedupeerde bedrijven wil het CFI dat de luchtvaartmaatschappijen de schade compenseren. De schade zouden zij zijn opgelopen, omdat KLM / Air France en Martinair jarenlang te veel geld aangerekend hebben voor het vrachtvervoer. En dat is niet leuk, natuurlijk.

In de Verenigde Staten zijn zulke rechtszaken al langer aan de gang. Daarbij wordt ook gesteld dat er sprake is van criminele kartelvorming. Dit levert niet alleen recordboetes op voor de verladers, maar ook gevangenisstraffen voor topbestuurders. Of het zover in Europa ook gaat komen, is nog niet bekend. Wel is het duidelijk dat het wat vrachtvervoer betreft niet helemaal klopt bij de luchtvaartmaatschappijen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Hyougushi

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021