Excite

Negende editie Sail trekt veel mensen

  • © Getty Images
Ook dit jaar is Sail Amsterdam weer populair onder Nederlanders én toeristen. Het evenement, dat één keer in de vijf jaar plaatsvindt en dit jaar al voor de negende keer georganiseerd wordt. Sail Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot het grootste nautische evenement in Europa dat gratis toegankelijk is. Dit jaar wordt Sail van 19 tot en met 23 augustus gevierd en zullen ruim 600 schepen door het Noordzeekanaal varen, op weg naar de IJhaven.

Dit jaar wordt ook de rest van Amsterdam veel meer bij de activiteiten betrokken, onder meer dankzij de indrukwekkende Sail Music Marina aan de noordzijde en per oceaan een eigen kleur en thema. Als eerste voer woensdag de Stad Amsterdam met prins Maurits aan het roer en burgemeester Eberhard van der Laan aan boord, de haven binnen. Daarna volgden Zr. Mrs De Ruyter en de Russische driemaster de Mir. Een bemanningslid van dat laatste schip werd tijdens de parade overboord geslagen, maar raakte hierbij niet ernstig gewond.

Tijdens de eerste dagen van Sail is het behoorlijk druk. Overal langs de kades zijn mensen te vinden. Ook bij het Centraal Station en bij het Eye Filmmuseum staan veel mensen om ook maar een glimp op te vangen van de imposante schepenrij. Sommigen maken er een dagje uit van en nemen onder meer stoeltjes, dekentjes en heel veel proviand mee om de dag op een comfortabele manier door te komen.

Sail duurt nog tot zondag 23 augustus. Op die laatste dag eindigt het evenement met een 'Thank You Parade' en zullen alle boten weer vertrekken. Volgens de politie is de sfeer in de stad overigens goed en is het wel druk, maar is het nergens nog té druk. Op de wegen naar Amsterdam toe is wel sprake van veel file en hebben mensen regelmatig te maken met een uur vertraging. Of dit richting het weekend toe zal nemen, is nog niet bekend. Die kans is echter wel aanwezig.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021