Excite

Nieuw brandstoffen voor luchtvaart


De Amerikaanse Air Transport Association heeft de technische standaarden goedgekeurd voor nieuwe brandstofmengsels voor vliegtuigen. Dat biedt de luchtvaartindustrie de kans om goedkoper en schoner te vliegen.

De Air Transport Association opent met zijn goedkeuring de weg naar brandstoffen die deels afkomstig zijn uit hernieuwbare ingrediënten zoals algen, houtsnippers en afval.

"Dit is een belangrijke stap naar een meer groene en energieonafhankelijke luchtvaart", zegt Randy Babbitt van de Federal Aviation Administration (FAA) tegen het nieuwsbureau Bloomberg. "We verwachten de publicatie van de nieuwe standaarden in de komende weken."

De Air Transport Association geeft luchtvaartmaatschappijen toestemming om zes maanden lang testvluchten te doen met de nieuwe brandstoffen. Volgens de nieuwe technische standaarden zullen die steeds voor de helft bestaan uit conventionele brandstof (meestal kerosine) en voor de andere helft uit gewassen zoals algen, jatropha en zelfs afval.

Billy Grover, vicevoorzitter van de afdeling Milieu bij vliegtuigbouwer Boeing, ziet een grote stap voorwaarts. "De ontwikkeling van een hernieuwbare brandstofketen is een centraal onderdeel van de strategie van de luchtvaartsector om klimaatneutraal te groeien naar 2020 en een duurzame toekomst voor de luchtvaart te creëren.

Diverse bekende luchtvaartmaatschappijen zijn overigens al langer bezig om schonere brandstoffen voor hun vliegtuigen te ontwikkelen. Airbus en Boeing voerden al gesprekken met bedrijven in India en Zuid-Amerika om productieketens voor biobrandstoffen op te zetten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020