Excite

Nieuwe controle op luchtvaartpassagiers

Wie met het vliegtuig op vakantie wil, zal binnenkort nog strenger gecontroleerd worden. Blijkbaar is dit nodig, want er wordt nog steeds regelmatig geprobeerd een bom mee te smokkelen. Mogelijk gaat er binnenkort gewerkt worden met een screening én worden bepaalde mensen al op een ‘watchlist’ gezet.

De nieuwe controles draaien eigenlijk om het passagierprofilering. Door vooraf te kijken welke passagiers mogelijk een extra groot risico vormen, kunnen zij bij het instappen makkelijker uit de rij worden gepikt, om vervolgens een nog strengere controle te ondergaan.

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor mensen op een bepaalde lijst, maar ook voor de passagiers die zich verdacht gedragen of er een bijzonder reispatroon op na houden. Ook kan er sprake zijn van religieuze- of rassenprofilering. Dit zou kunnen betekenen dat moslims veel vaker aan extra controles onderworpen worden.

Dit nieuwe systeem wordt op dit moment al gebruikt in diverse landen, waaronder de Verenigde Staten en Israël. In het Verenigd Koninkrijk is het invoeren van het systeem al een aantal keer voorgesteld, maar tot nu toe is het nog niet gekomen tot een daadwerkelijke invoering en moeten luchthavenmedewerkers het vooral nog hebben van opvallend gedrag of bepaalde informatie die ze gekregen hebben. Het lijkt er echter op dat het VK binnenkort ook overstag gaat. Dit komt met name door een aantal terrorismedreigingen in de afgelopen tijd. Of en wanneer dit systeem dan ook in Nederland wordt ingevoerd, blijft nog even een raadsel.

Afbeelding: Flickr, gebruiker mwichary

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021