Excite

Nieuwe trein krijgt praatverbod

NS wil haar dubbeldekstreinen een nieuwe indeling geven en werkt hier in het grootste geheim aan. Beneden zullen er meer staanplaatsen komen. De banken worden namelijk voortaan dwars in het rijtuig geplaatst. Bovendien komt er een praatverbod in grote delen van de trein; hier mag niet meer gepraat of gebeld worden.

Op andere manieren geluid maken, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren of te fluisteren, mag alleen als andere passagiers daar geen last van hebben.

In de trein wil men in verschillende zones gaan werken, waarbij het doel al aangeeft of er wel of niet gepraat mag worden. Boven zullen er ‘werken en rust’ delen komen, waar je rustig kunt zitten of nog wat werk kunt doen. Beneden is dan ruimte voor ‘ontmoeten en gezelligheid’.

Het blijft nog even de vraag in hoeverre deze ideeën ook in de praktijk echt toe te passen zijn. In de spits komt het namelijk regelmatig voor dat de treinen overvol zijn en in veel gevallen mogen reizigers dan blij zijn als ze überhaupt een plekje hebben kunnen vinden. Het is voor hen in de eerste plaats van belangrijk om te zitten en waar ze zitten, komt op een tweede plan. Ook is er een extra probleem: veel kinderen willen graag op de bovenste verdieping zitten, maar dat kan weer ten koste gaan van de rust in dat deel.

Wel is duidelijk dat reizigers vragen om meer stille ruimtes en het zal voor de NS nog een zware klus worden om op een goede manier aan die vraag te voldoen!

Afbeelding: Flickr account gen_gibson

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020