Excite

Onverwachte hoge vakantiekosten aangepakt

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onverwachte hoge vakantiekosten aanpakken. Het gaat om het onduidelijke prijsbeleid van reisorganisaties, die op hun site vaak adverteren met goedkope aanbiedingen die in werkelijkheid altijd duurder uitvallen. Denk daarbij aan de prijs van bijvoorbeeld vliegtickets, vakantiehuisjes en georganiseerde (pakket)reizen.

Verhullen extra kosten

Het verhullen van extra kosten, zoals belastingen en verplichte excursies is al langer verboden, maar volgens de toezichthouder ACM omzeilt de reisbranche de regels te vaak en te gemakkelijk. Daarom worden reisorganisaties de aankomende tijd strenger gecontroleerd. Ook worden consumenten beter voorgelicht via de internetsite ConsuWijzer.nl. "Het wordt tijd dat reisaanbieders stoppen met onduidelijke prijzen. We willen een eerlijk speelveld voor bedrijven zodat consumenten beter kunnen vergelijken," vertelt Anita Vegter, bestuurslid van ACM.

Boekingskosten verschillend

De brancheogranisatie van reisbureaus ANVR ziet de meeste discussie rondom boekingskosten. Die kunnen bij elke reisaanbieder verschillend zijn. Per juli volgend jaar zijn bedrijven verplicht om deze duidelijker te vermelden, maar de reisbranche zal dit al per begin volgend jaar doen, aldus ANVR-directeur Frank Oostdam in het NOS Radio 1-journaal. De ANVR stelt dat vooral buitenlandse aanbieders die regels overtreden en niet de ANVR-leden. Oostdam is dan ook blij met de extra controles.

Prijzen vliegtickets

De prijzen van vliegtickets worden al langer scherp in de gaten gehouden. Zo kreeg de Ierse prijsvechter Ryanair in maart van dit jaar een boete van 370.000 euro door de ACM. Op de website van de maatschappij werden namelijk niet bij alle ticketprijzen de behorende kosten vermeld. De ACM geeft bedrijven die zich niet aan de regels houden boetes tot maximaal 450.000 euro.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020