Excite

Op zoek naar bijzondere zonvakantie?

Natuurlijk denk je bij een zonvakantie aan de warme zon, bruine huid, een strandje en een hotel waarbij alles tot in de luxe puntjes is geregeld. Maar er zijn ook mensen die met een zonvakantie daadwerkelijk een vakantie boeken waarbij de zon een centrale rol speelt. Zo gaan er waarschijnlijk zo'n duizend Nederlanders op reis naar China om een zonsverduistering te zien en is er in Ierland een graf te bezoeken waar tijdens de zonnewende in de winter de zon door een lange, prehistorische tunnel een graf in schijnt. Ook dat zijn zonvakanties.

In China is 22 juli een volledige zonsverduistering te zien. Een eclips zoals je niet vaak meemaakt, aangezien het de langste zonsverduistering is van deze eeuw. Ruim zes minuten als je op een goede spot zit (eilanden ten zuiden van Japan), iets meer dan vijf als je plaatsje wat minder is (Sjanghai). Omdat er ook in Nederland een hoop eclips-fans en zonsverduistering-hooligans zijn, zullen er zo'n duizend mensen gaan afreizen naar het verre oosten om de maan volledig de zon te zien blokkeren. Een unieke ervaring en een echte zonvakantie. Mocht je ook interesse hebben, er zijn reisbureaus die speciale aanbiedingen hebben naar de zonsverduistering.

In de winter valt er prehistorische pret met de zon te beleven. In Newgrange, in Ierland, staat namelijk een eeuwenoud graf. En met eeuwenoud bedoelen we gebouwd in 3200 voor Christus. Het graf staat bekend als de Megalithic Passage Tombe en is alleen al vanwege de prehistorische versieringen en architectuur het bezoeken waard. Maar tijdens de zonnewende in de winter is het graf extra speciaal. Dan schijnt de zon namelijk tijdens de opkomst voor zeventien lange minuten recht een negentien meter lange gang in, om de verscholen grafkamer even in het volle zonlicht te toveren. Een lotterij bepaald wie elk jaar de gelukkige honderd bezoekers zijn. Jaarlijks zijn er een kleine 30.000 aanmeldingen. Lastig dus om dat unieke zonmoment mee te maken, maar je weet maar nooit...

Afbeelding: knowth.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020