Excite

Oplichting in het buitenland

De vakantietijd is aangebroken en als je geluk hebt ga je een paar weken lekker naar het buitenland. De perfecte gelegenheid voor duistere types om misbruik te maken van jou als onoplettende toerist. Met deze tips heb je de vier meest voorkomende manieren van oplichting in het buitenland op een rij. Ga dus goed voorbereid op pad, want je bent gewaarschuwd!

Creditcard informatie

Je wordt midden in de nacht opgebeld door het hotel om je creditcard informatie te geven. Vaak door iemand van het hotel, ter controle van je al opgegeven informatie. Het gaat in dit geval alleen niet om iemand van het hotel, maar om een oplichter. Terwijl jij weer in slaap valt, gebruikt de oplichter je creditcard informatie om allerlei spullen te kopen. Vaak kom je er pas de volgende dag achter. Maak dus van te voren goede afspraken met je hotel en geef nooit zomaar je creditcard informatie door als je het niet vertrouwt.

Onveilige wifi-hotspot

Een moderne manier van oplichting is door een onveilige wifi-hotspot. Oplichters maken zelf een wifi-hotspot aan, vaak met de naam van een hotel of restaurant in de buurt. Zodra je inlogt met computer of smartphone worden al je activiteiten begluurd. Op het moment dat je bijvoorbeeld je financiën regelt, is het voor de oplichter jackpot. Verbind dus nooit zomaar met een openbare hotspot. Check eerst de beveiliging en bezoek geen pagina’s waarbij privacygevoelige informatie op je scherm komt.

Skimmen

Niet alleen in Nederland, maar ook op veel vakantiebestemmingen is het skimmen van pinpassen een probleem. Oplichters weten precies welke pinautomaten het vaakst worden gebruikt. Kleine apparaatjes lezen je kaartgegevens en een camera legt je pincode vast. Vervolgens kunnen de skimmers met een nepbankpas geld van jouw rekening opnemen. Controleer dus altijd goed of de pinautomaat er netjes uitziet en bedek je hand als je de pincode invoert. Blokkeer eventueel voordat je op vakantie gaat het ‘rood staan’ op je rekening.

Niet bestaande vakantiewoning

Het is al een aantal jaren een favoriete manier van oplichting van toeristen: de niet bestaande vakantiewoning. Accommodatie wordt tegenwoordig veel via het internet geboekt en betaald, maar in sommige gevallen bestaat de vakantiewoning of het hotel niet. Daar kom je dan pas achter als je ter plaatse bent en je geld al maanden geleden is betaald. Doe daarom vooraf goed onderzoek: lees beoordelingssites en neem klachten van andere reizigers serieus. Pas ook op met sites zoals Airbnb en HomeAway. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021