Excite

Papieren treinkaartje blijft voorlopig

De NS schaft voorlopig het papieren treinkaartje met korting toch niet af. Dat maakte de NS woensdag bekend. Eigenlijk zouden papieren kaartjes verdwijnen per 20 maart . De ov-chipkaart zou vanaf dat moment het enige geldige vervoersbewijs zijn op het spoor.

Prijsverschillen treinkaartjes

Eerder deze week was de ov-chipkaart ook al in het nieuws. Reizigers bewezen wederom dat de ov-chipkaart, tegen de afspraken in, op sommige trajecten nog steeds duurder is dan een papieren treinkaartje. Die prijsverschillen van treinkaartjes deden regionale spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia al eerder besluiten om op te roepen de papieren treinkaartjes nog niet aft te schaffen.

Betalingssysteem

Volgens de NS zijn de prijsverschillen het gevolg van een degressief betalingssysteem. Dat betekent dat een reiziger bij de NS voor iedere volgende kilometer een lager tarief betaalt. Bij de regionale vervoerders geldt een vast bedrag per kilometer, wat de prijsverschillen veroorzaakt. Volgens de regionale vervoerders moet de NS beter kijken naar de tarieven van de ov-chipkaart, die met twee verschillende betaalsystemen werkt. Zo zijn in Limburg korte afstanden met de ov-chipkaart goedkoper dan met het papieren kaartje, maar lange afstanden zijn juist duurder.

Hoge tarieven

De NS legt de bal juist bij de regionale vervoerders. Volgens de NS hebben de andere spoorgebruikers de invoering van de ov -chipkaart gebruikt om de tarieven flink op te schroeven. Volgens NS is er vanaf vandaag sprake van een koerswijziging bij de regionale treinvervoerders en “herzien zij deze prijsverhoging voor regionale treinreizigers.” De NS wil naar eigen zeggen met het uitstel van de afschaffing van papieren kaartjes de regionale vervoerders de tijd te geven om hun hogere tarieven voor doorgaande reizen van de chipkaart terug te draaien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019