Excite

Hoe kun je een paspoort aanvragen?

Ben je van plan op vakantie te gaan buiten de Europese Unie? Vergeet dan niet je paspoort mee te nemen. Heb je nog geen paspoort? Lees dan hier hoe je deze aanvraagt.

Waar kun je een paspoort aanvragen?

Een paspoort aanvragen doe je altijd bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Let er op - vooral wanneer je in een grotere gemeente woont - bij welk kantoor je moet zijn. De afdeling waar je terecht kunt voor een paspoort is de afdeling Burgerzaken.

Wat moet je meenemen wanneer je een paspoort gaat aanvragen?

Neem altijd je identiteitskaart mee. Of - wanneer je al een paspoort had - je oude paspoort. Ook als deze zijn verlopen, dien je ze alsnog mee te nemen. Vergeet je oude identiteitsbewijs dus niet!

Daarnaast dien je voor het aanvragen van een paspoort ook een recente kleurenpasfoto mee te nemen. Aan de foto worden nogal wat eisen gesteld, dus laat de pasfoto nemen door een professionele fotograaf. Laat hem weten dat de foto voor je paspoort is.

Tot slot, iets dat je niet snel zult doen, vergeet niet je handen mee te nemen. Tegenwoordig komt er een digitale scan van je vingerafdruk in je paspoort. Probeer daarom te voorkomen dat je wondjes op je vingers hebt. Heb je dat wel? Dan loop je de kans dat je paspoort maar twee jaar geldig is en niet de normale vijf. Maar je betaalt dan wel hetzelfde bedrag!

Wat kost een paspoort aanvragen?

Een paspoort (maximaal 52,12 euro) is in vergelijking met een identiteitskaart (maximaal 43,89 euro) ietsjes duurder. Maar je kunt er dan ook naar meer bestemmingen mee reizen. Kanttekening is dat elke gemeente een ander tarief hanteert voor het aanvragen van paspoorten. Dit komt onder andere door de verschillen in servicekosten. Vraag dus bij je gemeente na hoeveel je paspoort precies gaat kosten.

Eenmaal klaar

Wanneer je je paspoort hebt aangevraagd en hij is klaar, dan kun je hem afhalen bij de gemeente. Je moet voor je paspoort tekenen, dus je moet zelf langskomen. Iemand anders naar het loket van Burgerzaken sturen of je paspoort per post laten bezorgen, kan dus niet.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021