Excite

PlanetSolar begonnen aan wereldreis

De PlanetSolar, ’s werelds grootste schip dat wordt aangedreven door zonne-energie, is deze week begonnen aan een wereldreis. Het startschot werd gegeven in Monaco. De volledige reis zal naar verwachting 140 dagen in beslag nemen. De boot zal enkel en alleen op zonne-energie varen. Het doel van de rondreis is het promoten van milieuvriendelijke alternatieve brandstoffen.

Het schip behaalt met gemiddeld 8 knopen een aardige snelheid, zeker gezien het feit dat het schip 85 ton weegt. De topsnelheid ligt op 14 knopen, wat ongeveer 25 kilometer per uur is. Met een lengte van 31 meter en een breedte van 15 meter kunnen er 40 passagiers verblijven op het schip. Verder is er ruimte voor 537 vierkante meter aan zonnepanelen, die zoveel zonne-energie op kunnen slaan, dat de twee 10kW elektromotoren het schip 1.000 kilometer voort kunnen stuwen zonder dat de zon schijnt.

Vanwege het gebruik van zonne-energie levert dit schip praktisch geen milieuvervuiling op. Ook maakt het schip zo goed als geen geluid. Het is het eerste schip dat zo’n tocht alleen op zonne-energie maakt.

Onderweg zal het schip verschillende stops maken, onder meer in Marseille, Abu Dhabi, Darwin, Hong Kong, Singapore, San Francisco en New York.

Het schip is mede ontwikkeld door Imtech. Dit bedrijf zorgt onder meer voor het projectmanagement, de implementatie en inbedrijfstelling van de techniek, engineering en het energiedistributiesysteem. Eerder werkte Imtech al aan de Rainbow Warrior III van Greenpeace.

Afbeelding: http://www.planetsolar.org/multimedia-photos.en.php

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020