Excite

Prijzen vliegtickets dalen pas na de zomer

  • © Getty Images
De prijs van vliegtickets daalt pas na de zomer. De olieprijs daalt op dit moment hard, waardoor onder meer de benzine goedkoper wordt. Voor vliegtickets geldt echter een vertraging. Luchtvaartmaatschappijen betalen namelijk hun brandstof een jaar vooruit, waardoor een daling in de olieprijzen pas volgend jaar zal worden doorberekend aan klanten.

De kosten voor de kerosine staan ongeveer gelijk aan een derde van de volledige ticketprijs. De prijs van de kerosine beweegt weer mee met die van de olie. Dat betekent dat als de olieprijs zo drastisch daalt als nu het geval is, dat ook een aanzienlijke invloed moet gaan hebben op de prijs van een vliegticket.

Veel mensen verwachten echter dat de prijzen van vliegtickets nu al dalen. Daarom vindt de zakelijke reisorganisatie ATPI dat luchtvaartmaatschappijen duidelijker moeten communiceren naar hun klanten en aan moeten geven waarom de ticketprijzen niet dalen, terwijl de olieprijs wel naar beneden gaat. Zij zien namelijk wel dat de brandstof aan de pomp goedkoper wordt, maar merken er niets van als het gaat om hun vliegticket.

Volgens KLM is het echter voor vliegtickets niet zo zwart-wit als het misschien lijkt. De prijs van kerosine daalt volgens hen niet op precies dezelfde manier als die van de olie en het vooraf inkopen van brandstof speelt dus ook een belangrijke rol.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021