Excite

ProRail introduceert rookcirkels

ProRail denkt er over om de rookpalen op de stations te vervangen door rookcirkels. Die cirkels, met gele omlijning op de grond gemarkeerd, geven aan waar rokers zijn toegestaan om hun sigaretje op te steken. In het midden van de rookcirkel zit een grote asbak in de grond, daar kunnen peuken in worden gegooid.

Op dit moment is ProRail bezig met een proef met de rookcirkels en op station Amersfoort lijkt het in ieder geval al een succes. Geen van de rokers komt buiten de cirkel te staan. En dat is ook niet verwonderlijk, want buiten de cirkel een sigaretje roken, betekent een boete van 60 euro. Bovendien laten medereizigers duidelijk merken dat ze dat niet op prijs stellen.

De proef met de cirkels is gestart omdat de rookpalen niet helemaal goed werken. Zo zou niet duidelijk zijn waar precies gerookt mag worden en zijn er ook veel mensen die de palen als prullenbak gebruiken. Dit zorgt ervoor dat ze doorlopend aan het smeulen zijn.

De rokers zelf moeten nog even wennen aan het idee en vergelijken het staan in de cirkel als het verzamelen van ‘maffe geiten’ of ‘schapen’ die als het ware bij elkaar gedreven worden. Dat was natuurlijk ook al het geval bij de rookpaal, maar met deze cirkel op de grond wordt dat alleen maar duidelijker. Een enkeling probeert nog rebels te doen, maar de stevige controles ontmoedigen dat gedrag al snel.

Afbeelding: Flickr account Ed Yourdon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019