Excite

Qantas blijft veiligste luchtvaartmaatschappij

De Australische vliegtuigmaatschappij Qantas blijft de veiligste ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van veiligste maatschappijen opgesteld door onderzoeksbureau Jacdec. Finnair en Air New Zealand completeren de top drie. De Nederlandse maatschappij KLM doet het met een 23e plaats heel aardig.

In 2010 haalde Qantas nog het nieuws na problemen met de motor van een Airbus A380. Het toestel moest een noodlanding maken maar niemand raakte gewond.

Het totaal aantal doden door vliegtuigongelukken in 2010 is ten opzichte van het jaar ervoor wel toegenomen. In 2009 lieten 766 mensen het leven en afgelopen jaar is dat aantal gestegen tot 829. Van de 49 geregistreerde ongevallen deed niet één zich voor in Europa of Noord-Amerika. Pakistan en India zijn volgens Jacdec de minst veilige landen om op een vliegtuig te stappen.

De drie ergste ongevallen van 2010 nemen bijna de helft van het aantal doden voor hun rekening. Op twaalf mei in Tripoli kwamen 101 mensen om. Tien dagen later vielen er bij een crash in Bangalore 158 doden en op 28 juli lieten 158 mensen het leven bij een ongeluk in de buurt van Islamabad.

Bij de telling worden ongevallen met militaire of privé-vliegtuigen niet meegerekend. Vandaar dat de crash met een Pools luchtmachttoestel waarbij de president Lech Kaczynski omkwam niet in de cijfers is opgenomen. Bij dit ongeluk in de buurt van het Russische Smolenks waren 96 doden te betreuren.

Afbeelding: Flickr, gebruiker planegeezer

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021