Excite

Ramplocaties favoriete vakantiebestemmingen

Wie denkt dat mensen het liefst op vakantie gaan naar prachtige oorden met wuivende palmen en schitterende bloemen, heeft het mis. Het lijkt er de laatste tijd steeds meer op dat mensen juist kiezen voor wat meer lugubere hotspots, zoals het World Center Hotel, dat het beste zicht op Ground Zero biedt.

Inmiddels hebben al zo’n twintig miljoen mensen Ground Zero bezocht. Zo’n beetje iedereen die eens in New York komt, gaat hier langs.

Ook oudere ramplocaties doen het nog steeds erg goed. Zo wisten vorig jaar nog zo’n 1,3 miljoen mensen de weg naar vernietigingskamp Auschwitz te vinden. In de jaren ’90 lag het jaarlijkse bezoekersaantal nog op de helft. Andere locaties die het vanwege rampen ineens heel goed doen zijn het door de orkaan Katrina verwoeste New Orleans, het na-oorlogse Sarajevo en zelfs de locaties waar Marc Dutroux verbleef toen hij nog niet opgepakt was.

Het vreemde is dat het vaak niet alleen meer om het herdenken van de verschrikkelijke gebeurtenissen gaat. Veel plekken zijn echt toeristische trekpleisters geworden waar mensen gerust met hun picknickmandje heen gaan. Sommige reisbureaus maken het nog bonter en bieden een soort combinatiepakket aan van een bezoek aan Auschwitz en een hengstenfeest achteraf.

Wie de vakantie ook wil aanvullen met een bezoek aan echte ‘dark spots’, mag naast Auschwitz en Ground Zero ook de Killing Fields van Cambodja, Verdun en de mummies van Palermo niet missen.

Afbeelding: Flickr account sergis blog

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019