Excite

Reizigers gestrand door Dreamliner

Duizenden reizigers zijn inmiddels als in de problemen gekomen door Drealiner vliegtuigen met technische problemen. Sinds 17 januari, toen de eerste Dreamliner toestellen in de problemen kwamen, hebben ruim 82.000 passagiers hun reisplannen moeten omgooien. De productie van de mega vliegtuigen is overigens niet stilgelegd.

Problemen met de accu

De Dreamliner had het paradepaardje moeten worden van Boeing, maar niet is minder waar. In Japan en de Verenigde staten heeft het vliegtuigtype inmiddels een vliegverbod, door herhaaldelijke problemen met de accu. Zo vatte op 6 januari een stilstaande Boeing 787 ineens vlam door een oververhitte accu. Een week later moest een andere Drealiner een noodlanding maken, eveneens door problemen met de accu.

Problemen niet in de accu

Een Amerikaans onderzoek heft zich vooral gericht op die problematische accu’s van de Dreamliner. Boeing heeft gewerkt met speciale accu’s die meer capaciteit hebben en sneller opladen. Het Japanse ministerie van transport heeft echter laten weten dat het probleem hoogstwaarschijnlijk ergens anders zit. De aandacht wordt nu verlegd naar het controle-systeem dat de accuspanning, het laden en de temperatuur monitort.

Veiligheidseisen

Deze week werd bekend dat de veiligheidseisen voor vliegtuigen in Japan zijn verlaagd voor de introductie van de Dreamliner. Mildere veiligheidseisen zouden de nieuwe Boeing een steuntje in de rug geven. Dat blijkt uit documenten en gesprekken met betrokkenen. Japan heft veel belang gehad bij het snel invoeren van de Dreamliner. Zo’n 35 procent van de onderdelen van het vliegtuig worden geproduceerd in het land. Volgens de Japanse luchtvaartautoriteit heeft die aanpassing overigens niet direct tot de problemen met de Dreamliners geleid.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021