Excite

Ga je op reis? Zorg voor een goede reizigersvaccinatie

In Nederland en andere West-Europese landen zijn de meeste infectieziektes uitgeband. Maar dat geldt niet voor overal in de wereld. Ga je dus een verre reis maken dan is het raadzaam om te zorgen dat je vooraf de juiste reizigersvaccinatie krijgt.

Waar kun je je laten inenten?

Je kunt informeren bij je huisarts of je bij hem of haar reizigersvaccinatie kunt krijgen. Ook heeft het Havenziekenhuis in Rotterdam een speciale afdeling voor tropenziektes. Deze afdeling heet Travel Clinic en vaccineert ook mensen die naar de tropen en (sub)tropen gaan. Verder zijn er in Nederland diverse vaccinatiecentra. Adressen hiervoor kun je vinden op Gezondopreis.nl.

Welke reizigersvaccinatie heb je nodig?

Afhankelijk van naar welk land je gaat heb je bepaalde reizigersvaccinatie nodig. In Brazilië heerst er bijvoorbeeld difterie, tetanus en polio. Een DTP-injectie helpt je hiertegen. Verder kun je in dit Zuid-Amerikaanse land hepatitis A en gele koorts oplopen. En blijf je er langer dan drie maanden dan loop je het risico op buiktyfus, hepatitis B, hondsdolheid en tuberculose. Voor al deze ziektes kun je gelukkig inentingen krijgen. Net als in bijna alle tropische landen komt er de malariamug voor. Om de ziekte malaria te ontlopen hoef je niet ingeënt te worden, maar kun je als bescherming pillen slikken. Om te weten welke vaccinaties je nodig hebt, kun je kijken bij op Vaccinatiesopreis.nl.

Kosten reizigersvaccinatie

Een reis naar een tropisch land kan al voordat je bent vertrokken prijzig worden. De kosten voor een inenting begint bij ongeveer twintig euro voor DTP. Je bent dan wel voor tien jaar tegen deze ziekte beschermd. Andere inentingen kunnen veel duurder zijn. En van sommigen heb je er meerdere nodig. Daarbij komen nog de kosten voor de consultaties. Gelukkig bestaat de mogelijkheid dat je zorgverzekeraar de kosten voor reizigersvaccinatie geheel of gedeeltelijk vergoedt. Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Informeer dus even met je verzekeraar voordat je je laat vaccineren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021