Excite

Restanten christelijk klooster in Islamitisch gebied geopend

De restanten van een 1.400 jaar oud klooster in Abu Dhabi zijn voor het eerst toegankelijk voor bezoekers. In 1992 legden archeologen naast het klooster ook de restanten van een kerk, een kapel en een toren bloot. Het is voor zover bekend de enige christelijke gebedsplaats die stamt uit de tijd voordat de Islam de regio domineerde.

Het oude klooster bevindt zich op het eiland Sir Bani Yas, voor de kust van Abu Dhabi. Archeoloog Dr. Joseph Elders noemt het in de krant The National opvallend dat het klooster zo ver zuidelijk gevonden is; ‘twintig jaar geleden hadden we geen idee dat christenen zo ver zuidelijk en oostelijk in de Arabische Golfregio hebben gezeten.’

Het klooster stamt uit 600 voor Christus en is waarschijnlijk gebouwd door een groep van 30 tot 40 monniken. Pilgrims uit India zouden het klooster daarna in gebruik genomen hebben. Volgens Dr. Elders is het goed mogelijk dat het klooster gebouwd is rond het graf van één persoon; een heilige uit de regio voor wie de pelgrims naar Abu Dhabi kwamen.

Opvallend genoeg was het klooster in gebruik tot ongeveer 750 na Christus. In die tijd verspreidde de Islam zich in hoog tempo over de Golfregio. Volgens Joseph Elders is dit een teken dat tolerantie van moslims in die tijd. Uit verhalen weet de archeoloog dat de bevolking van Sir Bani Yas harmonieus met elkaar samen leefden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker anitagould

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020