Excite

Rijksmuseum opent Philipsvleugel met fotografie-tentoonstelling

  • © Getty Images
Het heeft maar liefst 14 jaar geduurd, maar eindelijk is het dan zover: zaterdag opende het Rijksmuseum in Amsterdam officieel de Philipsvleugel. Deze tentoonstellingsvleugel werd in de afgelopen anderhalf jaar stevig onder handen genomen. Nu beschikt de vleugel over maar liefst 13 zalen en een groot restaurant. Ook is het atrium weer hersteld en kan zelfs de 'Bredase muur', een onderdeel van een 16e-eeuws kasteel, weer gezien worden.

De Philipsvleugel is niet helemaal nieuw, maar is wel een tijd lang gesloten geweest voor het publiek. Het Rijksmuseum onderging al jarenlang verbouwingen. De verbouwing van het hoofdgebouw nam maar liefst 10 jaar in beslag. De topstukken werden gedurende die tijd in de Philipsvleugel opgehangen. Toen het hoofdgebouw op 13 april 2013 heropend werd, werd de Philipsvleugel gesloten, zodat deze ook verbouwd kon worden.

Inmiddels is ook deze vleugel weer helemaal af en is er een einde gekomen aan de verbouwing waartoe al in 2000 door het Rijk besloten was. Het hele Rijksmuseum heeft nu een facelift ondergaan en moet er weer lange tijd tegen kunnen.

De heropening van de Philipsvleugel gaat gepaard met de opening van een grote expositie: Modern Times, Fotografie in de 20e eeuw. Deze expositie bestaat uit meer dan 400 stukken uit de fotocollectie van het museum. Voor volgend jaar staan ook weer diverse grote exposities gepland, waaronder over Rembrandt, Dick Bruna, kostuum- en modeprenten en de handelsgeest van Hollandse kooplui in Azië.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021