Excite

Rover verwacht grote prijsstijging treinkaartjes

Reizigersvereniging Rover denkt dat treinkaartjes in de komende kabinetsperiode ongeveer 10 procent duurder worden. Daarom heeft de vereniging vandaag een brief gestuurd naar de Tweede Kamer.

De prijsstijging heeft Rover uit de bezuinigingsplannen van kabinet Rutte gehaald; de bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn doorgerekend, evenals de prijsverhogingen. Zo zou onder meer de spoorbelasting omhoog gaan en verwacht Rover dat die verhoging weer wordt doorberekend aan de reizigers. Ook zouden aanbestedingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voor grote besparingen moeten zorgen. Ook dat lijkt over echt niet reëel. De organisatie heeft het idee dat vooral automobilisten bevoordeeld worden door kabinet Rutte.

Rover stelt in haar brief dat het kabinet automobiliteit de ruimte geeft en daarbij niet kijkt naar de beschikbare opnamecapaciteit en de kwaliteit van leefomgevingen. Hoewel er geïnvesteerd zal worden in het spoor, is er geen doelstelling met betrekking tot het aantal reizigers vastgesteld.

De NS zal nog in gesprek gaan met het ministerie van Verkeer en Waterstaat, maar noemt een stijging van de prijs onvermijdelijk. Wel komt de NS wat lager uit; het bedrijf rekent op een prijsstijging van zo’n 4 procent. Deze 4 procent zou echter weer alleen samenhangen met de stijgende kosten van de NS. Verder zullen ook gewoon de inflatiekosten weer doorberekend worden. Uiteindelijk kan het dan nog uitkomen op een kaartje dat 10 procent meer kost. Ook geeft de NS aan dat zij in 2015 een nieuwe concessie moet krijgen en dat het kan zijn dat die concessie ook weer zorgt voor verdere prijsstijgingen.

Afbeelding: degroenemug.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020