Excite

Ryanair mag Aer Lingus niet overnemen, Ryanair probeert nog een keer

De rechter heeft bepaald dat Ryanair Aer Lingus niet mag overnemen. De goedkope luchtvaartmaatschappij doet al tijden pogingen om haar Ierse concurrent over te nemen, maar de Europese mededingingsautoriteiten staken daar drie jaar geleden een stokje voor. Een gang naar de rechter heeft nu aangetoond dat die beslissing van Europa juist was.

Hoewel Ryanair aangeeft dat er aan deze beslissing niets te doen is, wil het bedrijf niet uitsluiten om nog een keer te bieden op Aer Lingus. Wel zal er dan in het bod rekening gehouden moeten worden met de specifieke punten die de rechter heeft aangegeven. Er zijn nu dan ook nog geen concrete plannen voor een derde bod. Zo’n bod zou ook weinig kans maken, tenzij de Ierse overheid haar aandeel van 25% zou verkopen. Dan is Ryanair met een aandeel van 29,8% de enige echte grootaandeelhouder.

Drie jaar geleden schokte Ryanair de luchtvaartbranche met een bod op Aer Lingus. De Europese Commissie vond toen dat de overname zou kunnen leiden tot een bijna-monopolie in Ierland en dat was niet de bedoeling. Het was de eerste – en direct de laatste – keer dat de EC een overname in de luchtvaartbranche blokkeerde.

Ongeveer twee jaar later probeerde Ryanair het weer, maar toen met een bod dat de helft was van het eerste bod. Toen stak de Ierse overheid, die na Ryanair de meeste aandelen heeft, een stokje voor de deal en vond dat Ryanair onderbetaalde.

De relatie tussen Ryanair en Aer Lingus is een gecompliceerde: niet alleen zijn het sterke concurrenten van elkaar, maar als grootaaandeelhouder hebben de successen en mislukkingen van Aer Lingus ook hun uitwerking op de andere maatschappij.

Afbeelding: Flickr account aromano

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020