Excite

Ryanair ziet ticketprijzen nog verder zakken

  • © Getty Images
Volgens Michael O'Leary, de topman van Ryanair, kunnen de vliegtickets in de toekomst nog wel wat goedkoper worden. Hij meent dat de prijzen in de komende twee jaar nog zo'n 10 tot 15 procent kunnen dalen. Dit vertelt hij in een interview met het Franse magazine Journal Du Dimanche. O'Leary denkt dat een ticketprijs van gemiddeld 40 euro haalbaar moet zijn. Nu ligt de gemiddelde ticketprijs nog op 46 euro.

De prijs van vliegtickets zou in de toekomst naar beneden kunnen worden bijgesteld, omdat de brandstofprijzen in de afgelopen maanden ook aanzienlijk gedaald zijn. Dat werkt altijd iets trager door op de prijzen van de vliegtickets, omdat luchtvaartmaatschappijen hun brandstof vooraf inkopen. Op dit moment wordt er dus nog gevlogen met relatief dure brandstof. Daarnaast is brandstof natuurlijk niet de enige factor die meetelt in de prijs van een ticket.

O'Leary heeft daarnaast nog andere ideeën om de prijzen voor een vliegticket te drukken. Zo wil hij ervoor zorgen dat er in nieuwe toestellen meer passagiers vervoerd kunnen worden en zet hij zich doorlopend in voor lagere luchthaventarieven. Als luchtvaartmaatschappijen minder hoeven te betalen om een luchthaven te gebruiken, is dit ook te merken in de tickets. Alles hangt volgens O'Leary wel samen met volume: alleen als er veel passagiers zijn, kunnen dingen goedkoper worden.

Veel andere luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij met de uitspraken van O'Leary. Zij hebben door de prijzenoorlog hun tickets al sterk in prijs moeten verlagen, terwijl hun klanten vaak wel een bepaald serviceniveau van ze verwachten. Bij Ryanair weten mensen dat ze niet heel veel hoeven te verwachten en dat ze overal extra voor moeten betalen, maar dat geldt lang niet voor alle andere luchtvaartmaatschappijen. Bij hen kan extreem bezuinigen dan ook leiden tot imagoschade.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021