Excite

Feitjes en weetjes over Schiphol

Schiphol, wie kent het niet? Ook wel Schiphol Airport, Amsterdam Airport of Amsterdam Airport Schiphol genoemd. De grootste luchthaven die Nederland rijk is heeft onlangs zijn miljardste passagier mogen verwelkomen. Druk is het dus wel, daar. Officieel ligt de luchthaven in Haarlemmermeer en dus níet in Amsterdam zelf. Het eigendom is in handen van de Schiphol Group.

Schiphol van nul tot nu

Toen men in 1848 begon met de drooglegging van het Haarlemmermeer kon natuurlijk niemand vermoeden dat later op deze plaats de luchthaven Schiphol zou komen te liggen. Door de drooglegging ontstond een nieuwe polder, die werd verdedigd vanuit een fort. Dit fort droeg al wel de naam Schiphol. In de periode april - augustus 1918 werd de grond in de buurt van Fort Schiphol ingericht als militair vliegveld. Omdat het oorspronkelijke oppervlak al snel te klein bleek, werden steeds grotere percelen grond bij het militaire terrein getrokken. Na de Eerste Wereldoorlog kwam ook de burgerluchtvaart in opkomst. Zodoende zag de KLM het levenslicht. Standplaats: luchthaven Schiphol. In de daarop volgende decennia is Schiphol alleen maar verder uitgebreid. Ook andere luchtvaartmaatschappijen vonden en vinden er hun thuishaven: Martinair, Transavia, Amsterdam Airlines en ArkeFly bijvoorbeeld.

Méér dan vliegen

Sinds de burgerluchtvaart een steeds grotere plaats heeft ingenomen en Schiphol steeds grotere bezoekersaantallen kent, zijn de voorzieningen rondom de luchthaven verder uitgebreid. Je gaat allang niet meer alleen maar naar Schiphol om op het vliegtuig te stappen; je kan er ook uitstekend winkelen, lekker eten of een tentoonstelling bezoeken. Ook kan er belastingvrij gewinkeld worden op Schiphol World Avenue - maar dit gedeelte van Schiphol kan je alleen bereiken wanneer je over een instapkaart beschikt.

Van en naar Schiphol

Je zou denken dat het bij zo'n grote luchthaven over het algemeen dringen is voor een parkeerplaatsje. Niets is minder waar. Schiphol beschikt over zó veel parkeermogelijkheden, voor zowel korte als langere tijd, dat het meestal niet moeilijk is om je auto kwijt te kunnen. Ook kan je er voor kiezen iets verder weg te parkeren en met de shuttlebus naar Schiphol te gaan. Verder is Schiphol uiteraard goed bereikbaar met het openbaar vervoer en bestaat er zelfs een speciale Schipholtaxi. Zo staat niets een goed begin van je vakantie in de weg!


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020