Excite

Schiphol is volledig eigenaar van terminal 4 van luchthaven JFK

Zo, ook Schiphol is weer een stapje dichterbij wereldheerschappij. Met een fikse investering is terminal 4 van luchthaven John F. Kennedy in New York volledig in handen gekomen van het Nederlandse bedrijf. Dat maakte Schiphol woensdag bekend tijdens een persconferentie in New York. Erg hip, dus.

De hele deal is gedaan door Schiphol USA. Dat is een volle dochter van Schiphol, maar dan in de Verenigde Staten. Sinds 1997 had Schiphol USA al een aandeel van veertig procent in JFK IAT. Dat is de officiële naam van terminal 4 op de Amerikaanse luchthaven.

Tot voor kort hadden ook LCOR (veertig procent) en Lehmann Brothers (twintig procent) een aandeel in JFK IAT. Maar die zijn nu dus door Schiphol USA uitgekocht. Tegelijk is de leaseovereenkomst tussen de exploitant en de luchthaven verlengd tot 2043.

En dan de reden waarom dit een goede investering is. Terminal 4 opende in 2001. Inmiddels zijn er zestien gates. Er zal echter uitbreiding plaatsvinden naar vijfentwintig gates. Dat betekent dat er in 2013 zo'n vijftien miljoen passagiers per jaar door JFK IAT heen gaan.

Schiphol USA heeft een unieke positie in de luchtvaartwereld. Normaal gesproken exploiteert een luchthaven haar eigen terminals. Schiphol profiteren van deze investering door Delta Airlines meer te laten vliegen tussen New York en Amsterdam en Parijs. Dat past binnen de ambities van het SkyTeam, de alliantie tussen Delta, KLM en Air-France.

Afbeelding: Flickr, 87634257@N00

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020