Excite

Schiphol komt met zelfscanpoortjes

Schiphol wil af van de lange rijen voor de paspoortcontrole. Daarom zijn vandaag de eerste zelfscanpoortjes geplaatst. Mensen met een nieuw paspoort kunnen zelf langs deze poortjes en hoeven niet meer langs de marechaussee. Dit zou reizigers veel tijd moeten schelen.

De controle werkt vrij eenvoudig: de mensen worden op de foto gezet en die foto wordt vervolgens automatisch vergeleken met de foto in het paspoort. Vervolgens controleert de computer of er mensen met een openstaande gevangenisstraf, boetes of internationale signaleringen langs de poortjes willen komen. Als dat het geval is, volgt een melding en wordt diegene alsnog uit de rij gehaald.

Op dit moment werken de poortjes alleen met biometrische paspoorten, daar staan namelijk een aantal kenmerken op die ingescand kunnen worden. In totaal zullen er zo’n 300 poortjes moeten komen. Hiervoor is een bedrag van dertig miljoen euro gereserveerd.

Er volgt nu eerst een proef met twee verschillende poortjes. Over een maand zal worden gekeken wat de eerste resultaten zijn en of er mogelijkheden zijn om de poortjes op grote schaal in te zetten. De poortjes moeten niet alleen Nederlanders sneller naar het buitenland helpen, maar ook andere EU-burgers met een biometrisch paspoort sneller van dienst zijn.

Het project is opgezet door demissionair minister Hirsch Balin van Justitie en is gericht op het vergroten van het vakantiegemak en de veiligheid. Mensen die geen kwaad in de zin hebben, kunnen zo sneller doorstromen.

Afbeelding: Flickr account Daquella manera

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019