Excite

Schiphol vreest chaos en gevaar door versoepeling vloeistofregels

Brussel overweegt om de strenge vloeistofregels die voor vliegtuigpassagiers gelden te versoepelen. Schiphol hoopt dat de plannen niet worden doorgezet, want de luchthaven vreest dat er dan niet alleen veel chaos zal ontstaan, maar mogelijk ook nieuw terreurgevaar.

Schiphol staat niet alleen in haar vrees: de Europese luchthavens hebben inmiddels de noodklok geluid over het nieuwe voornemen. De Europese Commissie wil dat reizigers uit Azië, Afrika en andere werelddelen straks gewoon de mogelijkheid krijgen om taxfree gekochte flessen drank mee te nemen in het vliegtuig, ook tijdens de overstap op Amsterdam.

Om te voorkomen dat zich problemen voordoen, is nieuwe scanapparatuur ontwikkeld. Schiphol geeft echter aan dat die apparatuur alleen nog maar in laboratoria getest is en waarschijnlijk door allerlei foutmeldingen alleen maar voor een langere rij zou zorgen. Daar zijn natuurlijk ook de passagiers uiteindelijk niet mee geholpen.

Op dit moment mogen alleen passagiers die op Europese vliegvelden drank hebben gekocht deze drank in een verzegelde tas meenemen in het vliegtuig. Vanaf 1 april zou dat echter voor iedereen gelden, mits de aankoop in de afgelopen 36 uur gedaan is. Schiphol vraagt echter om meer tijd, zodat veel beter gekeken kan worden of de nieuw ontwikkelde apparatuur ook werkt en of er niet nog allerlei veiligheidsrisico’s zijn waarover nog niet is nagedacht.

Afbeelding: Flickr account UggBoy UggGirl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020